SEO

SEO Score Nedir?

SEO Score; kişisel, kurumsal ya da e-ticaret amaçlı açılan tüm sitelere Google tarafından verilir. Her ne kadar web sayfası kendi ölçülerine göre score atayabilse de Google’un belirlediği daha fazla önemlidir.

Bu score, hangi sitenin internette nerede sıralayacağını gösterir. Bu nedenle sadece arama motoru için değil aynı zamanda web siteleri için de değerlidir. Web sayanızın oranları yüksekse, bu durum SEO açısından yeterli olduğuna işaret eder.

Eğer düşükse bu ölçüde geliştirmeler yapılmalıdır. Böylece internette daha fazla görünür olmanız mümkündür. Böylece şu gibi avantajları da yakalanabilir;

  1. Web sitesi arama motorunda daha yukarıda listelenebilir.
  2. Kurumsal site ve e-ticaret sayfalarının hedef kitlesine ulaşması kolaylaşır.
  3. Daha fazla etkileşim alınır.
  4. E-ticaret sitelerinin satışları yükselebilir.

Bu bakımdan SEO score yüksek tutulursa, sitenizi her anlamda daha verimli kullanmanızı sağlar.

SEO Score Nasıl Yükseltilir?

SEO Score nasıl yükseltilir? Siteniz SEO uyumlu olsa bile düzenli aralıklar ile yenilemek gerekir. Zira internet dünyası dinamik olduğu için kullandığınız anahtar kelimeler artık kullanıcılara hitap etmiyor olabilir.

Bunun yanı sıra Google da sürekli geliştirmeler ve iyileştirmeler yapar. Web sitenizin bunlarla da uyumlu olmalıdır.  Dolayısıyla içerik optimizasyonu başlığında kullandığınız tüm içeriklerin nasıl düzenlendiğine bakılmalı ve şu gibi kontroller gerçekleştirilmelidir;

  1. 2 değişik sayfada aynı anahtar kelime ile içerik olup olmadığı
  2. Anahtar kelimelerin eksik kullanımı
  3. Kopya içeriklerin kontrol edilmesi

İlk olarak tüm bunları tespit etmeniz, ardından da tek tek düzeltmeniz gerekir. Ardından SEO Score düzenlenirken teknik altyapıya sıra gelir. Burada yazılım bakımından bir tarama gerçekleştirilmelidir;

  1. Web sitesinde hangi URL’lerin tarama dışı bırakılacağı
  2. Sunucuların kontrol edilmesi
  3. Mobil ve masaüstünde web sitelerinin hızı
  4. Sitemap.xml ve robots.txt gibi sitenin taranmasını kolaylaştıran dosyaların optimizasyonu
  5. JS ve CSS dosyalarının verimli şekilde çalışmasının sağlanması
  6. Sayfalarda meta etiket kontrollerinin yapılması

Ancak teknik altyapı organizasyonu, web siteleri incelendikten sonra yapılmalıdır. Çünkü böylece neye gereksinim duyulduğu anlaşılabilir. Bundan sonra işlem yapmak, daha sağlıklı sonuçların alınmasına yardımcı olur.

Mobil ve Masaüstü Cihazlarda Kullanılabilirlik Kontrolü

Pagespeed – SEO Score Sorgulaması

Arama motorlarının mobil cihazlar ile kullanılabilirliğini test ettiğini herkes duymuştur; ancak bunun masaüstü için de geçerli olduğu çoğu kişi tarafından düşünülmez. Dolayısıyla SEO Score çalışması yaparken, her iki başlıkta da nasıl bir siteye sahip olduğunuzu bilmeniz gerekir. Bu bakımdan,

  1. First Contentful Paint,
  2. Total Blocking Time,
  3. Largest Contentful Paint,
  4. Cumulative Layout Shift,

Başlıkları altında inceleme yapılmalıdır. Hatalar fark edildikten sonra düzenlemelere de gerektiği gibi başlanmalıdır.

Kullanıcı Deneyimi

Web sitenizin amacı ne olursa olsun, ziyaretçi çekmek ve tıklama almak esastır. Bunu sağlamak için kullanıcılara nasıl bir deneyim sunduğunuzun da büyük bir önemi vardır. Düzenli ve temiz bir görünüm oluşturursanız, daha fazla kişiye hitap edebilirsiniz.  Ayrıca aşağıda yer alan konulara da dikkat ederseniz, daha başarılı sonuçlara ulaşabilirsiniz;

  1. Sıcaklık haritası kontrolleri ile sitenize gelen kişilerin nerelere tıkladığını, bu esnada bir sorun olup olmadığı analiz edilmelidir.
  2. WhatsApp butonu ekleme gibi bir tema değişikliği yapacaksanız, responsive yapının zarar görmediğinden emin olunmalıdır.
  3. Sitede yer alan görseller, ilgi çekici renklere sahip olmalıdır. Böylece kullanıcıların sitede kalma süresi artabilir.
  4. İç link ağı doğru kurulmalıdır.

SEO Score düzenlemesi yaparken bunlara özen göstermeniz, daha iyi sıralama almanıza yardımcı olur.

Sayfa Hızı

Pagespeed – Sayfa hızı sorgulaması

SEO puanı üzerine düzenleme yaparken, sayfaların açılış hızlarına da dikkat edilmelidir. Zira insanlar bir siteye tıkladıktan sonra çok kısa sürede içerisinde açılmasını ister. Bu bakımdan eğer yavaş yükleniyorsa beklemeden farklı sitelere gider. Bu da büyük kayıplar yaşamanız anlamına gelir.

Örneğin blog içerikleriniz varsa, insanlar aynısını farklı yerde okuyabileceği için sizi beklemekle uğraşmaz. Aynı şekilde bir ürünü internette sizden başka satan yerler de vardır.

Eğer siteniz yavaş yükleniyorsa, bu yüzden hızını arttırmanız şarttır. Bu kapsamda ilk olarak kullanılan eklentilere bakılır. Ardından çok fazla kullanılmayanlar veya gereksiz yere yüklenenler kaldırılmalıdır.

Sonrasında ise teknik inceleme yapılarak kodlara göz atılmalıdır.  Sade ve gereksiz yere uzun olmayan site kodları, daha hızlı yüklenmeye yardımcı olur. SEO puanı düzenlemesi de böylece yapılabilir.

Sayfa Bağlantıları

Sitenizin yüksek SEO puanları almasını istiyorsanız, yapmanız gereken bir diğer şey de sayfa bağlantılarıdır. Site içinde yer alan sayfaları birbirine bağlamak, SEO çalışması gerçekleştirirken oldukça önemlidir.

Bu durum arama motorlarının sitenizi daha iyi bulmasına, kullanıcıların da daha kolay bir şekilde gezinmesine olanak tanır.

Dolayısıyla hem iç hem de dış bağlantılara sahip olmanız tavsiye edilir. Eğer aralarındaki farkı bilmiyorsanız iç bağlantılar kendi sitenizin bir sayfasına verilir. Dış bağlantılar ise bunun aksine farklı bir siteye yönlendirir. Puanımı nasıl arttırırım diyorsanız, tüm bu başlıklara dikkat ederek çalışma yapmanız gerekir.

SEO Score Düzenlemesi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Skoru arttırma adımında sık sık yapılan hatalar vardır. Bunlardan biri çok sayıda backlink kullanımıdır. Site dışı SEO kapsamında verilen backlink, bir sitenin güvenilirliğini arttırır. Ancak çok fazla kullanırsanız, bu durum arama motoru algoritmasında ters etki yapar.

Bu nedenle alınan backlink, hiçbir şekilde aşırıya kaçmamalıdır. Benzer olarak spam da olmamalıdır. Google pek çok algoritma güncellemesinde bu tarz siteleri cezalandırmıştır. Dolayısıyla sizin de bundan uzak durmanız gerekir.

Spam anahtar kelimelerden kopya içeriklere kadar farklı şekillerde olabilir. Bu nedenle SEO puanı düzenlemesi yaparken içerikleriniz incelenmeli ve hataları görülmelidir.

SEO Puanı Kaç Olmalı?

Peki, SEO puanı kaç olmalı? Bu soru internette bir web sitesine sahip olan herkes tarafından düşünülen bir konudur. Ancak bu sorunun kesin bir yanıtı bulunmaz. Çünkü yüksek puana sahip olmak, sitenizin sorunlara sahip olmadığını; dolayısıyla yüksek bir sıralama alacağını göstermez.

Örneğin 100 üzerinden 90 puan almışsanız bu sizi olumlu etkiler. Ancak anahtar kelime sıralamanız kötüyse istediğiniz sonuçlar yine de alınamayabilir. Dolayısıyla puanın her zaman yüksek olduğuna dikkat etmeniz; bu süreçte içerikleri de kontrol etmeniz gerekir.

Her ne kadar SEO ölçüm araçları olsa da bunlara güvenmemek tavsiye edilir. Zira bunların çoğu Google algoritmalarına göre düzenlenmez. Farklı araçları denerseniz her birinde değişik sonuçlar aldığınızı gösterebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir