Genel

SWOT Analizi Nedir?

SWOT analizi günümüzde özellikle iş dünyasında anılan bir terim olarak bilinmektedir. Ancak bunu web sitelerinde kullanmanızın önünde herhangi bir engel de yer almamaktadır. SWOT Analizi Nedir sorusunun cevabı harflerinde gizlidir. Her bir harfin açılımı sırasıyla;

  • Strenghs: Güçlü Yönler
  • Weaknesses: Zayıf Yönler
  • Opportunities: Fırsatlar
  • Threats: Tehditler

olarak tanımlanır. Bu yöntem 1960’lı yıllarda Harvard Üniversite’sinde geliştirilmiştir ve günümüzde aktif olarak kullanılmaya devam etmektedir.

SWOT pek çok kişi tarafından bilindiği üzere bir işletmenin değer zincirinin temel faktörlerini belirlemek için kullanılmaktadır. Ancak bu işletme aracı, web sitenizin etkinliğini analiz etmek ve kazanan bir web sitesi yeniden tasarım stratejisi oluşturmaya yardımcı olmak için de yararlanılabilmektedir.

SWOT Analizi, çevrede var olan olumlu ve olumsuz özellikleri belirlemek için bir işletmenin değer zincirinin bir parçasına veya bir bütün olarak şirkete bakan bir araç olarak gösterilmektedir. SWOT ile bir web sitesinin güçlü yönleri, zayıf yönleri, fırsatlarını ve siteye mevcut tehditleri göstererek, buna göre adımlar atmanıza yardımcı olmaktadır. Pazarlama dersi ödevi amacıyla araştırma içerisinde iseniz, web site yerine işletme olarak baz almanızı tavsiye ederim.

Başarılı Bir Web Sitesi için Swot Neden Önemli?

Günümüzde online platformlarda yer alan çok sayıda web sitesi yer almaktadır. Her ne kadar amaçları ve yapıları farklılaşsa da tümü başarılı olmak, daha fazla görüntüleme ve tıklama almak istemektedir.

Web sitenizde bir SWOT Analizi gerçekleştirmenin amacı, web sitesinin başarısı için hangi özelliklerin önemli olduğunu ve hangi faktörlerin potansiyel olarak zararlı olabileceğini keşfetmektir. Bunun yanı sıra web sitenizin güçlü ve zayıf yönlerini öğrenmeniz de bahsettiğimiz üzere mümkün olmaktadır. Swot analizi, rakip analizini de içinde barındırır ve daha kapsamlı halidir.

Analiz esnasında elde edilen bulgular, genel web sitesi stratejinizi oluştururken özellikle dikkate almanıza yardımcı olmaktadır. Web Sitesi SWOT Analizi, web sitesinin başarısı için önemli olan özellikleri ve potansiyel olarak zararlı faktörleri ortaya çıkarmaktadır.

SWOT Analizi Nasıl Yapılır?

SWOT Analizi Nasıl Yapılır

SWOT analizi nasıl yapılır sorusu özellikle web sitelerinde ve işletmelerinde nasıl gerçekleştirebileceğini öğrenmek isteyen kişiler tarafından sorulmaktadır. Web sitenizin SWOT Analizini yapmaya hazırlanmak için öncelikle web sitenizin hedeflerini belirlemeniz ve SWOT faktörlerinin hedeflerinize ulaşmanıza nasıl yardımcı olabileceğini veya engelleyebileceğini belirlemeniz gerekmektedir. Swot analizinin olmazsa olmazı 4 başlık vardır. Bunlar güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar ve tehditler olarak ayrılır.

İlk adımda internet sitenizi etkileyen dahili faktörleri belirlenmelidir. Öncelikle yeşil ve kırmızı kalemler ile web sitesi müşteri görüşmelerinizi, müşteri yolculuğu haritanızı ve web sitesi rekabet analizinizi gözden geçirilmektedir. 

Sonrasında web sitenizden olumlu bahsedenleri yeşil, olumsuz niteliklerini kırmızıyla işaretlenmektedir. Olumlu özellikler, web sitesinin müşterilerin sorunlarını çözmelerine ve onları bir çözüme götürmelerine yardımcı olduğu özelliklerdir. Olumsuz özellikler ise yollarına çıkan bir şeyin olduğu niteliklerdir. Olumsuz olan tüm koşullara dikkat edilmesi gerekmektedir.

Dahili Güçlü Yönler Oluşturma

Kırmızı ve yeşil işaretlemeler ardından dahili güçlü yönler oluşturulmaktadır. Yeşil olarak işaretlediğiniz tüm maddeleri tek bir listede birleştirerek bir güçlü yönler listesi oluşturulmaktadır. 

Bu liste, web sitenize rekabet avantajı sağlayacak ve iş hedeflerinize daha hızlı ulaşmanıza yardımcı olacak rakiplerin web sitelerine göre avantajları içermelidir. 

Dahili Zayıflıklar

Dahili zayıflıklar bir web sitesinin sizi dezavantajlı duruma düşüren veya iş hedeflerinize ulaşmanızı engelleyebilecek özellikler olarak tanımlanabilmektedir. Güçlü yönler için yaptığımız gibi, zayıf yönler olan dahili özelliklerin bir listesini de oluşturmak gerekmektedir. Bunun için yeşil değil kırmızı olanlar bir liste halinde ayrı şekilde hazırlanmaktadır. 

Söz konusu negatif özellikler, bir rakibin web sitesindeki daha iyi performans gösteren bir özelliği/karakteristiği sizin web sitenizdeki aynı özellikle karşılaştırarak sonuçları görmenize yardımcı olabilmektedir. Bir özellik hem rakibinizde hem sizde olsa bile bu kesin olarak sizinkinin güzel olduğu anlamını taşımamaktadır. Ayrıca unutulmaması gereken bir özellik eskiyse veya işlevi yetersizse, zayıflık olarak kabul edilebileceğidir.

Web Sitesini Etkileyen Dış Faktörlerin Belirlenmesi

Bunun ikinci adımı da web sitesini etkileyen dış faktörlerin belirlenmesidir. Bunu yaparken öncelikle web sitesi müşteri görüşmeleri, müşteri yolculuğu haritası ve web sitesi rekabet analizini mavi ve sarı işaretlerle bir kez daha gözden geçirilmektedir. 

Burada fırsat araştırması yapılmaktadır. Bu esnada müşteri isteklerine özellikle dikkat edilmektedir. Bunlar mavi kalem ile işaretlenmektedir. Örnek olarak kullanıcılar net özellik karşılaştırmaları talep etmekte ancak rakiplerinizin hiçbirinde bu yer almıyorsa bu bir fırsat olarak mavi işaretlenebilmektedir

Bu esnada aynı zamanda, soruna neden olabilecek ve web sitesinin iş hedeflerine ulaşmasını engelleyebilecek, kontrolünüz dışında olan unsurlar olan tehditlere de bakılmaktadır. Bunlar ise sarı ile işaretlenmektedir. Örnek olarak çok sayıda rakibiniz  size çok benzer çözümler sunuyorsa, bu siteniz için bir tehdittir. 

Harici Fırsatlar

Harici fırsatlar değerlendirmesi de bu çalışmalar esnasında gerçekleştirilmektedir. Bu listede kuruluşunuzun pazar ortamında performansını ve rekabet avantajını artırabileceği yollar yer almaktadır. Yeni şehirlere veya ülkelere açılmak gibi tahmin edilebilecek bazı dış fırsatlar da bunun içerisinde belirlenebilmektedir.

SWOT Analizinin Avantajları Neler?

SWOT Analizinin Avantajları Neler

SWOT analizi doğru bir şekilde yapıldığı zaman siteniz için bir strateji belirlemenize yardımcı olmaktadır. Bunun yanı sıra çok sayıda avantajı da yer almaktadır. Bunlar:

  1. Stratejik planlama için bir bilgi kaynağı olmaktadır.
  2. İnternet sitenizin güçlü yanlarını oluşturmakta ve size göstermektedir.
  3. Zayıf yönlerinizi görerek, bunları düzeltip güçlü yönlere çevirmenize imkan tanımaktadır.
  4. Fırsatlardan alınan sonuçları en üst düzeylere çıkarabilmektedir.
  5. İnternet siteniz için tehditleri görmenize  ve çözmenize yardımcı olmaktadır.
  6. İnternet sitenizin temel yetkinliklerinin belirlenmesine yardımcı olmaktadır.
  7. Stratejik planlama için hedeflerin belirlenmesine destek olmaktadır.
  8. Geçmişi, bugünü ve geleceği bilmeye olanak tanımaktadır. Bu sayede geçmiş ve şimdiki verileri kullanarak gelecek planları çizmenize yardımcı olmaktadır.

olarak çeşitlendirilebilir. SWOT analizi yol haritası(roadmap) oluşturma bakımından oldukça önemlidir. Bu analizi yaparken uzmanlardan yardım almak; sitenizin artı ve eksilerini, tehdit ve fırsatlarını daha iyi değerlendirip görmenizde size olanak tanıyabilmektedir.

S.S.S.

SWOT Analizi Nedir?

SWOT analizi web sitenizin güçlü yönlerini, zayıf yönlerini, fırsatları ve tehditlerini görmenizi sağlayan bir analizdir. Bu kapsamda ayrıntılı incemeler yapılarak siteniz hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanız sağlanır.

SWOT Analizi Nasıl Yapılır?

SWOT analizi her bir web sitesi için özel ve ayrı bir şekilde yapılmaktadır. Siteler rakipleri ile beraber detaylı bir şekilde incelenmekte, buna göre ayrıntılı olarak güçlü yanları, eksik yanları, fırsatları ve tehditleri oluşturulmaktadır. Ardından buna göre stratejiler planlanmaktadır.

Web Sitelerinde SWOT Analizi Neden Önemli?

Her web sitesinin olumsuz, negatif yönleri vardır. Bunları bilmek kısa sürede iyileştirmenize, böylece kullanıcı ve müşteri memnuniyeti elde etmenize yardımcı olmaktadır. SWOT analizi ile bunu gerçekleştirmeniz oldukça kolaydır. Bunun yanı sıra pozitif yönlerinizi öne çıkarmanıza da yardımcı olmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir